arrow arrow logo-rgb logo-small logo-small logo-white

Clyde View Park

LocationBraehead, Glasgow

ClientCapital Shopping Centres Ltd.

StatusCompleted 2005

A challenging derelict site formerly occupied by a coal power station lying west of the Braehead shopping centre, extensive land remediation works were necessary prior to handover to the implementation team. The 2.4 hectare park spans between these two spines, providing significant amenity and a high value setting for the new housing. Established in advance of building development on the adjoining plots, the park created an attractive context of maturing vegetation.

Topsoil manufacture was employed to utilise site-won soil in a variety of different fertility types; this avoided costly topsoil importation. The park includes a ball court, children’s play park, sculptures and a series of ponds linked with cascades and fountains. On the riverside a soft-engineered flood embankment provides natural riparian habitat and includes several artificial otter holts. A dramatic projecting viewing platform takes people out over the water’s edge and faces onto the naval dockyard on the opposite bank.

The project has provided us with invaluable experience of creating new diverse and multi-use public space as a pre-curser to new development. It is a successful early example of the concept of Green Infrastructure.

Pool and informal seating using marine bollards

Pillar sculptures by Kenny Munro

Corten weir in the naturalised pond

Clyde View Park masterplan

Railing defines social space and natural watercourse

Reclaimed sett path adds dock-side textures

Secure and exciting play provision for younger children

Relationship to water is a key aspect of the park design

The Writers by David Annand has a commanding position

Aerial view showing the park complete prior to surrounding development

Water feature provides a focal point

Rich winter textures with a backdrop of the Clyde's industrial heritage

Viewing platform projects out over the Clyde