arrow arrow logo-rgb logo-small logo-small logo-white

Dundee Botanic Garden Glasshouses

LocationDundee

ClientUniversity of Dundee

StatusIn progress

The glass within the Glasshouses requires to be replaced with a more environmentally efficient glass and the client saw this is a potential opportunity to upgrade the interior as well, whilst the most valuable plants were temporarily relocated. The existing paths within the glasshouses do not comply with current guidance on inclusive or accessible design. The uneven slab paving surfaces vary in width and gradient, and there are steps in places. The existing paths ran broadly beneath the roofline at it's highest point, and the client was keen to utilise this height for plants to grow within. In addition the existing water features do not have any edge restraint and the hospitality area could be greatly improved.

The new layout has sweeping curves that draw people through different areas of the glasshouses. The surfacing is a smooth, porous resin bound gravel in gentle grades that omit the need for steps and offer accessibility to all. New railings and bridge feature to the enlarged pond becomes a central focal point. Corten steel upstand edging, raised planters and laser cut screens providing some illustrative elements and enclose the hospitality area, drawing together different elements and offer a pleasing colour contrast to the greenery.

New seating areas, feature lighting and interpretation will help to bring the story of the plant collections to life.

The client is now looking at securing funding in order to realise the project.

Corten footpath edging in the temperate zone

Corten screen with milled interpretation

Proposed plan of the temperate and tropical glasshouses

Corten interpretation panel

Ornamental bridge and new footpath overlooking existing pond