arrow arrow logo-rgb logo-small logo-small logo-white

Forth Valley Royal Hospital and Larbert Woods

LocationLarbert, Falkirk

ClientNHS Forth Valley

StatusComplete

Sharing a site with the new Forth Valley Hospital, the 19th C. Larbert House and woodland estate were surplus to hospital requirements, but mature woodlands, a Loch and derelict listed built elements that had suffered years of neglect, did present an extraordinary opportunity for renewal.

IWA provided a Landscape Masterplan, Management Framework and Landscape Design Guidance to confirm future management, areas for public access, parameters on replacement planting and restoration of built elements of the designed landscape. Partners were NHS, Forestry Commission, Falkirk Council and CSFT.

Grounds have been transformed into an asset of green infrastructure and health improvement for staff, patients, visitors and local people with way-marked trails, accessible paths, signage, interpretation, outdoor teaching circles and a successful design competition for a timber pier viewpoint over Larbert Loch.

The first UK Hospital Ranger was appointed to work directly with patients, local people and professionals to deliver outdoor health walks, outdoor therapy for mental health patients, tai-chi classes in a woodland environment, as well as the UK’s first outdoor, woodland based recovery programme for cardiac patients.

Larbert House, stables and walled garden are being developed into private residences, and a new Maggie's Centre is currently being constructed on the Lochside.

View from Larbert Woods during construction

View from Larbert Woods after completion

Larbert loch

Viewpoint by George Watt & Stewart Architects of Aberdeen

Woodland path through Larbert Woods

View of the entrance gardens

Access to Larbert Woods from Forth Valley Royal Hospital

Internal courtyard from visitor circulation space

New signs in Larbert Woods