arrow arrow logo-rgb logo-small logo-small logo-white

St Salvator's Quadrangle, University of St Andrews

LocationNorth Street, St Andrews

ClientThe University of St Andrews

StatusCompleted 2015

From the Raisin Monday foam fight in first year through to graduation, the Quad is the setting for many significant student rites of passage and central to the St Andrews experience.

Expressing the intellectual, social and spiritual life of the University, the quad must allow for formal gatherings whilst also being comfortable in normal daily use. An elegant and restrained scheme of new stone paving, lawn and planting transformed this space to a quality befitting the Grade A and B listed buildings that surround it. Exuberant herbaceous borders colour the quadrangle through the summer, whilst evergreen box hedging provides a unifying and calming element.

The historical context involved close working with Archaeologist and the University's Architectural guardian. Our role expanded to include regularly presenting to steering group and arranging for the commemoration of almost 400 donors in the fabric of the quad. In construction, the demands of academic timetabling in the surrounding buildings imposed severe constraints that required coordination and communication between Contractor and Client.

Seating and rich planting give space to repose

Water-jet donor names cut into stone paving and horonizing band

St. Salvators opening, visitors enjoying natural stone paving

New design kept the historic shape and integrated surrounding building entrances

IWA dealt well with our Development Office (fundraisers) which was key to the success of the project. IWA also attended various client user group meetings which was very useful. The project was delivered to a very high quality finish within budget.

Tom Smith
University of St Andrews